کراتین چیست؟ هر چه باید درباره کراتین بدانیم
کراتین چیست؟
آشنایی با پروتئین کراتین و نقش حیاتی آن در سلامت موها
احتمالاً میدانید که کراتین Keratin مهمترین عنصر سازنده موهای ما است. همچنین کراتین یکی از شناخته شده ترین مواد تشکیل دهنده شامپو است. اما چیزهای بیشتری درباره اینکه کراتین چیست و شامپوی کراتینه برای گفتن وجود دارد.
در این مطلب میخوانیم:
- کراتین چیست
- مضرات موجود در کراتین چیست
- شامپو کراتین چیست
- مزیت شامپو کراتین چیست
- خواص کراتین چیست
- معایب کراتین چیست
1 – پروتئین کراتین چه تاثیری بر موهای ما دارد؟
کراتین موجود در موی انسان پروتئینی است که از 19 اسید آمینه تشکیل شده است. یکی از این اسیدها سیستئین است. سیستئین سرشار از گوگرد است و نقش عمده ای در انسجام سلول های مو دارد.
باید بگویم که موهای ما حاوی 8 درصد رطوبت، 3 درصد مواد معدنی و 89 درصد کراتین است.
موهای آسیاییها 94 درصد کراتین و موهای آفریقاییها 85 درصد کراتین دارند.
بنابراین ماده اصلی تشکیل دهنده موهای ما کراتین است. پس جای تعجب نیست که کراتین مسئول ساختار داخلی و خارجی موهای ما است. در حقیقت این کراتین است که مسئولیت استحکام و انعطافپذیری موهای ما را بر عهده دارد. حالا تصور کنید اگر مقداری کراتین از موهای ما حذف شود، چه اتفاقی می افتد؟ طبیعتا ساختار مو ناپایدار میشود، موهای ما ضعیف و ضعیفتر میشوند و در نتیجه موهایی آسیب دیده خواهیم داشت.
موی آسیب دیده مانند یک سنگ آهکی پر از حفره است.
در چنین شرایطیست که محصولات کراتینه مو به کمک ما میآیند. با استفاده از شامپو کراتین حفرههای ایجاد شده روی ساقه موها پر شده و بخشی از آسیب برطرف میشود. کراتین موجود در شامپو باعث میشود موهای ما دوباره قوی شده و احتمال ایجاد شکستگی در ساقه موها کاهش یابد. موهایی که سرشار از کراتین هستند معمولاً ظاهری صاف و بدون موخوره دارند.
تفاوت بسیار مهمی بین کارکرد کراتین و محصولات گیاهی مراقبت از مو وجود دارد؛ میتوانیم بگوییم که کراتین برای ترمیم موها مثل این است که دیوار شکستهای را با آجرهای جدید بازسازی کنید، در حالی که محصولات گیاهی فقط سطح دیوار را با گچ میپوشانند. مواد گیاهی بدون شک خوب هستند اما پایداری کم تری دارند.
2 – کراتین موجود در محصولات مراقبت از مو چهطور به دست میآید؟
بهترین نوع کراتین برای ترمیم مو از موهای انسان به دست میآید. اما این روزها تولیدکنندگان اروپایی مجاز به استفاده از پروتئین انسانی (یا سایر مواد انسانی) در محصولات خود نیستند. بنابراین کراتین خالص و اصل که با ساختار موی ما هماهنگ باشد، تنها از حیوانات به دست آید. دریافت کراتین از گیاهان و گلها غیرممکن است. حتی اگر مقداری پروتئین کراتین در گیاهان وجود داشته باشد، ترکیبات آن با کراتین موی انسان یکسان نیست و این یعنی کراتین گیاهی افسانه ای بیش نیست. اما در مورد کراتینی که از حیوانات به دست می آید…
دو نوع کراتین در حیوانات وجود دارد:
A کراتین: که در مهره داران یافت میشود
B کراتین: که در خزندگان و پرندگان یافت میشود
به عنوان مثال، a-keratin ممکن است از پشم بزهای کشمیر تهیه شود، یعنی همان مادهای که برای تهیه لباسهای کشمیر به کار می رود.
فرآیند کار به این صورت است که پشم کشمیر جمع آوری و هیدرولیز میشود و از آنجایی که حاوی همان ترکیب اسید آمینه کراتین موجود در موهای انسان است، این پتانسیل را دارد که موهای ما را ترمیم کند.
در مورد فرآیند جمع آوری پشم، بسیار مهم است بدانید که هیچ حیوانی در این پروسه آسیب نمی بیند؛ پشم حیوان در فصل بهار که زمان پشم چینی است جمع آوری میشود. همه میدانیم که بهار زمانیست که اکثر حیوانات از جمله بزها به طور طبیعی پوشش زمستانی خود را میریزند بنابراین جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. نوع b کراتین حاوی اسیدهای آمینه کمتری نسبت به موهای انسان است و بنابراین برای ترمیم موی ما انسانها گزینه چندان مناسبی نیست.
3 – شامپو کراتین چیست؟
شامپو کراتینه شامپویی حاوی پروتئین «کراتین» است. وقتی لیست مواد تشکیل دهنده پشت بطری شامپو را بررسی کنید، عبارت «کراتین هیدرولیز شده» یا «آمینو اسیدهای کراتین» را آنجا خواهید دید. باید بدانید که دو نوع شامپو کراتینه وجود دارد. در اکثر شامپوها کراتین به عنوان یک ماده حمایت کننده وجود دارد. اما برخی دیگر از کراتین به عنوان ماده اصلی بهره می برند. مورد دوم همان شامپو کراتین یا کراتینه است که به طور تخصصی به بازسازی و ترمیم موهای ما کمک می کند.
4 – آیا باید شامپو کراتینه بخرم یا نه؟
اگر موهای شما ضعیف و آسیب دیده است، باید به فکر خرید محصولات مراقبت از مو، غنی شده با کراتین باشید. نگاهی به لیست زیر بیندازید، اگر مرتبا این کارها را انجام دادهاید بدون شک نیاز به یک محصول کراتینه مناسب خواهید داشت :
- دلکره، رنگ و لایت کردن موها
- ریلکس کردن شیمیایی موها
- حالت دادن موها با ابزارهای حالت دهنده داغ مانند اتو مو و …
- برس یا شانه کشیدنهای طولانی و مداوم
- شنا در آبهای حاوی کلراید و نمک
- قرار گرفتن در معرض تابش خورشید برای ساعتهای طولانی
5- تفاوت بین شامپوهای ارزان قیمت و شامپو کراتین چیست؟
باید گفت که تفاوت اصلی در کیفیت پروتئین کراتین است. و این کیفیت را میتوان بر اساس سه چیز تعریف کرد:
اندازه مولکولهای کراتین
هر چه مولکولها کوچکتر باشند، بهتر و عمیقتر به ساقه مو نفوذ میکنند. و هرچه به عمق بیشتری نفوذ کنند، میتوانند موها را بهتر و موثرتر ترمیم کنند و در نتیجه موهای ما قویتر و شادابتر میشوند.
همچنین هر قدر اندازه مولکولهای کراتین کوچکتر باشد این مولکولها بهتر به موها میچسبند.
شباهت ترکیب کراتین با موی انسان
هر چه ساختار کراتین به کار رفته در محصولات مراقبت مو به ساختار کراتین موجود در موی ما شبیهتر باشد، مولکولهای کراتین بهتر به موهای ما میچسبند و در نتیجه موهای ما تقویت شده و کمتر در معرض آسیب دوباره قرار می گیرند.
مقدار آمینواسیدهای فعال در کراتین
19 اسید آمینه موجود در کراتین هر کدام عملکرد خاص خود را دارند. به عنوان مثال، سیستئین تمام ذرات مو را به هم متصل میکند و وظیفه حفظ رطوبت را بر عهده دارد.
از طرف دیگر تیروزین اطمینان حاصل میکند که مولکول های رنگ از رنگ مو میتوانند به مو بچسبند.
پس نتیجه می گیریم :
هر چه مولکولهای کراتین کوچکتر باشند و هر چه شباهت بیشتری با کراتین موجود در موی انسان داشته باشند و همچنین هر چه میزان اسیدهای آمینه فعال بیشتر باشد، کیفیت شامپو کراتینه بهتر خواهد بود.
شاید تصور کنیم که شامپو کراتینه گرانتر مطمئنا حاوی کراتین با کیفیتتری است اما ما جزئیات همه برندها را نمیدانیم، بنابراین نمیتوانیم بگوییم که این قانون برای همه برندهای موجود در بازار صادق است.
6- آیا کراتین برای موهای ما مضر است؟
شاید شنیده باشید که کراتین زیاد برای موهای ما مضر است. یا شاید بخواهید بدانید که اگر موهای شما کراتین زیادی جذب کند چه اتفاقی میافتد. درک این نکته مهم است که مو فقط میتواند مقدار مشخصی پروتئین کراتین را جذب کند و پس از آن، دیگر کراتین جذب مو نمیشود. درست مانند اسفنجی است که فقط میتواند مقدار معینی آب را به خود جذب کند. بنابراین لازم نیست نگران اشباع بیش از حد مو یا «پروتئینه شدن بیش از حد» مو باشید.
دلیل این که موهای ما نمیتوانند کراتین بیش از حد جذب کنند این است که قسمتهای آسیب دیده مو دارای بار منفی و قسمتهای سالم مو دارای بار مثبت هستند. کراتین فقط خود را به نواحی دارای بار منفی میچسباند. بنابراین هنگامی که مو دوباره سالم شد، کراتین دیگر نمیتواند به مو بچسبد.
لازم است به این موضوع هم اشاره کنیم که برخی از برندها از پروتئین بی کیفیت و نامرغوب استفاده میکنند. این موضوع باعث می شود که موها سفت، شکننده و خشک شوند. به علاوه، این محصولات عمدتا حاوی فرمولهایی با کیفیت پایین و با کراتین ضعیف یا نامرغوب هستند. این بدان معناست که این نوع پروتئین نمیتواند وارد ساختار مو شود و ناگزیر در سطح مو باقی مانده، در آنجا خشک و پوسته پوسته میشود.
متاسفانه نمیشود گفت که کدام برندها از کراتین با کیفیت و کدام برندها از کراتین نامناسب استفاده میکنند.
7- آیا شامپو کراتینه موهای شما را صاف می کند؟
برخی افراد تصور میکنند که کراتین مادهای است که مو را صاف می کند، اما این درست نیست. تنها راه برای صاف کردن موها از طریق گرما یا مواد شیمیایی است که پیوندهای دی سولفید داخلی مو را میشکند.
شامپوی کراتینه نمیتواند موهای شما را صاف کند!
شاید بپرسید اگر آنچه باعث صاف شدن موها میشود کراتین نیست، پس کراتینه درمانی چطور عمل میکند؟ این در واقع یک داستان بازاریابی است. درحقیقت موادی مانند فرمالدئید، تنها چیزهایی هستند که میتوانند پیوندهای دی سولفیدی موهای ما را تغییر دهند.
خرید شامپو کراتین ضد شوره برند آمالفی از فروشگاه بازاروما
کراتین چیست – شامپو کراتین چیست – مزیت شامپو کراتین چیست – خواص کراتین چیست -معایب کراتین چیست –
این مطلب را به زبان انگلیسی اینجا بخوانید!